Garanti og reklamasjon

Garanti, service og reklamasjon er ekstremt viktige temaer for alle bileiere. Bilen er ofte den største investeringen man gjør etter bolig, og spesielt i sammenheng med en litt mer kostbar elbil så vil det være viktig å sjekke hvilke muligheter for garanti, reklamasjon og service som egentlig finnes i Norge.

Det er selvfølgelig noen som vil hevde at elbiler ikke trenger like mye service som en bil som benytter fossil drivstoff, og det kan være noe sannhet i dette. Selv om slitedeler og nødvendig vedlikehold ikke dekkes av garantien, så vil selvfølgelig garantier uansett være viktige også når man eier en elbil.

Garanti fra produsent eller forhandler?

I Norge tilbyr de fleste bilprodusenter relativt gunstig nybilgaranti, som ofte er dekker en lengre periode enn i mange andre land. Det er noe man må tenke på hvis man kjøper en bruktimportert elbil. Garantien gjelder vanligvis uansett om bilen er solgt ny i et annet europeisk land, men det kan da være at den ikke gjelder like lenge.

I noen andre tilfeller kan det være svært vanskelig å benytte seg av garanti fra produsenten. Et eksempel er elektriske Fiat 500 importert fra USA, Fiat ønsker egentlig ikke at denne modellen skal eksporteres fra USA og det finnes derfor heller ikke noen offisiell garanti eller support fra Fiat. I slike tilfeller kan det likevel være at den norske forhandleren tilbyr noen form for begrenset bruktbilgaranti.

Det er viktig å kjøpe fra en etablert forhandler

Det kan definitivt lønne seg å velge en etablert forhandler når man kjøper en bruktimportert elbil. Tidligere var det mange entusiaster med gode kunnskaper om bil som kjøpte brukimporterte biler, men med elbiler er det mange helt vanlige forbrukere som kjøper bruktimportert.

  • Det er flere mindre selskaper som har prøvd seg på import av elbiler, men det kan være en risikabel bransje. Hvis selskapet man kjøper bilen fra går konkurs noen måneder etter kjøpet risikerer man å stå uten noen å eventuelt reklamere til.
  • Hvis man kjøper en bilmodell som ikke er spesielt vanlig i Norge, kan det være lurt å velge en forhandler som også kan tilby service. Da er man sikker på at man ikke trenger å lete etter et serviceverksted senere.
  • En forhandler som har importert mange biler tidligere vil også kjenne til de små detaljene som er viktige å huske på ved import. Det kan handle om alt fra det juridiske til det som skiller utenlandske versjoner fra de som er kjøpte i Norge. I noen tilfeller kan det også være nødvendig eller anbefalt å gjøre mindre modifikasjoner for at bilen skal trives i Norge.

Med litt forarbeid vil det å kjøpe bruktimportert elbil være like trygt som å kjøpe en annen tilsvarende norsksolgt brukt elbil.